Wat is hondsdolheid?

admin 26 november 2020 7 min read 0
Hondsdolheid (ook bekend als rabiës) is een zeer ernstige ziekte die in Nederland is uitgeroeid, dus het is onwaarschijnlijk dat deze een bedreiging vormt voor de meeste honden die daar leven. Het is buitengewoon ernstig en meestal dodelijk. Als u echter overweegt om met uw hond buiten Nederland gaat reizen, is vaccinatie vereist. Bij reizen naar het buitenland in gebieden waar hondsdolheid aanwezig is, moet uiterste zorg worden betracht en moet het aanraken van honden en wilde dieren worden vermeden.

Wat is hondsdolheid?

Rabiës is een acute, extreem ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door soorten lyssavirussen die tot de Rhabdovirus-familie behoren. Het is een ziekte die elk type zoogdier kan treffen, ook de mens, hoewel honden er bijzonder vatbaar voor lijken te zijn. Rabiës is een gevaarlijke ziekte die bijna altijd dodelijk is zodra klinische symptomen optreden. Jaarlijks komen er wereldwijd meer dan 30.000 mensen om het leven. Het is de meest dodelijke infectieziekte die de mensheid momenteel kent. Het rabiësvirus kan in het milieu overleven als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Het overleeft goed bij lage temperaturen en met minimale blootstelling aan licht.

Hoe verspreidt hondsdolheid zich?

Rabiës wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier wanneer het ene dier het andere bijt. Het is ook aanwezig in tranen. De hoeveelheid tijd die nodig is om de klinische symptomen van hondsdolheid te ontwikkelen, kan zeer variabel zijn, variërend van ongeveer 10 dagen tot maximaal 12 maanden.

Dit betekent dat de aanwezigheid van een rabiësvirusinfectie mogelijk niet meteen duidelijk is, waardoor het virus des te gevaarlijker wordt. Deze tijd wordt verondersteld afhankelijk te zijn van de locatie van de beet. Hoe verder de beet van het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen) is verwijderd, hoe langer het duurt voordat het virus is geïncubeerd en klinische symptomen heeft.

Het rabiësvirus repliceert zich in spierweefsel en reist vervolgens geleidelijk via het zenuwstelsel totdat het uiteindelijk de hersenen bereikt. Hier blijft het zich verder repliceren en reist het om het hoornvlies van het oog en de speekselklieren te infecteren, en zo komt het virus aanwezig in speeksel en tranen. Behalve door beten, kan hondsdolheid ook worden verspreid als het speeksel van een besmet dier in contact komt met een open wond of een ander type slijmvlies, zoals de mond, ogen, neus en oren.

Wanneer lopen honden het meeste risico op hondsdolheid?

Honden uit Nederland lopen het grootste risico op hondsdolheid als ze met hun baasjes naar het buitenland reizen. Aangezien het virus al lang is uitgeroeid en niet endemisch is bij honden in Nederland, is het onwaarschijnlijk dat ze er een natuurlijke immuniteit tegen hebben. Er zijn verschillende vereisten voor reizen met huisdieren en binnenkomst in Nederland, afhankelijk van waar de hond vandaan komt. Het Pet Travel Scheme houdt in dat gevaccineerde dieren Nederland kunnen binnenkomen zonder in quarantaine te worden geplaatst vanaf bepaalde bestemmingen, waardoor reizen, met name binnen de EU, veel gemakkelijker wordt voor hondenbezitters die hun huisdieren mee willen nemen naar het buitenland op vakantie.

Lopen mensen risico op hondsdolheid?

Rabiës is een zoönotische ziekte en dit betekent dat mensen die ook zoogdieren zijn, kunnen worden besmet. 99% van de gevallen van hondsdolheid bij de mens is afkomstig van hondenbeten. Het is daarom erg belangrijk om medische hulp in te roepen als u wordt gebeten door een dier in een land waar de ziekte endemisch is of als u wordt gebeten of gekrast door een vleermuis in Nederland . Vaccinatie kan ook zeer effectief zijn nadat een persoon is gebeten, maar slechts gedurende een beperkte periode voordat het virus zich in het lichaam nestelt.

Er zijn vaccins tegen hondsdolheid beschikbaar voor mensen die zich in gebieden bevinden waar ze het risico lopen besmet te worden met hondsdolheid. De vaccinatiekuur kan worden gegeven voorafgaand aan blootstelling aan het virus, maar moet ook achteraf worden gegeven als wordt vermoed dat iemand een risico op infectie heeft gehad. Zelfs als een persoon niet is gevaccineerd voordat hij geïnfecteerd is, zijn preventieve methoden zoals wonddesinfectie en vaccinatie bijna altijd effectief.

Symptomen van hondsdolheid

Hondsdolheid veroorzaakt progressieve klinische symptomen, afhankelijk van het stadium van de ziekte. Er zijn twee verschillende soorten presentaties van de klinische symptomen – de domme of verlamde vorm en de woedende vorm (gekke hondensyndroom). De domme vorm kan de furieuze vorm volgen of gewoon alleen verschijnen.

Honden kunnen een van beide of beide ontwikkelen, en ondanks de algemene misvatting dat honden overdreven agressief worden wanneer ze geïnfecteerd zijn (de woedende vorm), zijn ze meestal besmet met de domme vorm van het virus. De eerste tekenen die zichtbaar worden bij een hond die is geïnfecteerd met hondsdolheid, zijn:

Gedragsveranderingen – verhoogde voorzichtigheid of durf
Overmatige aandacht zoeken en proberen eigenaren te likken
Een verhoogde gevoeligheid voor geluid en / of licht met zichtbaar verwijde pupillen
Een hoge temperatuur
Deze tekens worden vaak gevolgd door:

Verhoogde agressie, inclusief het aanvallen van andere dieren, mensen of objecten – woedende vorm
Een glazige uitdrukking in de ogen
Een hangende mond en overmatige speekselvloed
Abnormale jeuk.
Overmatige dorst en drinken
De symptomen die vaak worden gezien in de laatste stadia van hondsdolheid zijn:

Opschuimen bij de mond
Verlies van coördinatie en spierzwakte, vooral in de benen en staart
Slaperig uitziende ogen met hangende oogleden
Problemen met slikken
Meer algemene verlamming die leidt tot convulsies en uiteindelijk tot coma en overlijden

In werkelijkheid kan de klinische diagnose van rabiës gecompliceerd zijn, vooral in landen waar de ziekte ongebruikelijk is, aangezien vroege stadia van de ziekte gemakkelijk kunnen worden verward met andere ziekten en mogelijk niet in aanmerking worden genomen als de geschiedenis van contact met een besmet dier niet bekend is. Een definitieve diagnose kan alleen worden gesteld door hersenweefsel van een dood dier te testen. Als een hond eenmaal klinische tekenen van hondsdolheid heeft ontwikkeld, sterft hij gewoonlijk binnen 3-10 dagen en is er geen behandeling bekend.

Hoe kun je hondsdolheid behandelen?

Er is geen behandeling bekend als een hond eenmaal klinische symptomen van hondsdolheid heeft ontwikkeld. Als er een vermoeden bestaat dat een hond besmet is met hondsdolheid, moet deze onmiddellijk worden geïsoleerd. De mogelijkheid van infectie moet worden gemeld bij de AHVLA en een veterinaire inspecteur zal dan de nodige beslissingen nemen over hoe te handelen, afhankelijk van hun mate van zekerheid van infectie. Deze beslissingen zijn gebaseerd op het land van herkomst en het welzijn van de hond en kunnen quarantaine en isolatie met observatie of euthanasie omvatten. Alle honden of andere dieren die mogelijk in contact zijn geweest met een geïnfecteerde hond, moeten ook worden overwogen.

Hondsdolheid bij honden voorkomen

In landen waar hondsdolheid endemisch is, moeten honden jaarlijks worden gevaccineerd. Honden die in Nederland wonen, lopen geen risico om besmet te raken met hondsdolheid en het is zeer onwaarschijnlijk dat ze ooit aan de ziekte zullen worden blootgesteld. Als u uw hond echter naar het buitenland wilt brengen, buiten Nederland onder het Pet Travel Scheme, moet hij worden gevaccineerd en moet u advies inwinnen bij uw dierenarts over het tijdstip van vaccinatie en het benodigde papierwerk.

Een ander belangrijk aspect van de bestrijding van hondsdolheid bij honden in landen waar het virus endemisch is, is het beheersen van de aanwezigheid van het virus bij zwerfhonden en dieren in het wild. Enkele methoden die hiervoor zijn gebruikt, zijn onder meer orale vaccins, achtergelaten in aas voor dieren in het wild, waardoor de ziekte uit het grootste deel van West-Europa is uitgeroeid, en ook massale vaccinatieprogramma’s voor zwerfhonden.

Het belang van vaccinatie tegen hondsdolheid

Vaccinatie vormt de ruggengraat in de strijd tegen hondsdolheid en de uitroeiing ervan. Hoewel hondsdolheid bij honden in Nederland is geëlimineerd, moeten eigenaren hun huisdieren vaccineren als ze met hen willen reizen. De regels en voorschriften variëren afhankelijk van de reisbestemming. Mensen moeten ook voorzichtig zijn met honden en dieren in het wild wanneer ze naar landen reizen waar hondsdolheid voorkomt, aangezien de ziekte ernstig is en als preventieve maatregelen niet op tijd worden genomen, vrijwel zeker de dood zal veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *